27 Eylül 2009 Pazar

shakespeare

shakespeare_2_lg

 

ismine “aydın” , “eleştirmen” , “entel” ve de “dantel” denen kesimler tarafından çok sevilir sayılır , üstad shakespeare. peki kendisine duyulan bunca saygı boşuna mıdır ? tabii ki de boşunadır!

asırlardan beri süre gelen bir anlayış var. o da şudur :

Sanat saray için yapılır!

bu köhne zihniyeti  maalesef ki değiştiremedi insanoğlu. kitaplar zenginler içindir! onların dilinde yazılır! resimler de onlar için yapılır! onların anlayabileceği gibi çizilir. bu böyle uzar gider.

kısacası , “sanat , sanat için mi yapılır?” sorusnun cevabı üzerinde düşünmek yersizdir. cevap ortadadır.

televizyonlar da filan sıkça görürüz. birisi çıkar ve şöyle der : kitap okuyan bir millet değiliz!

evet. değiliz. peki ama neden değiliz ? ben söyliyeyim. bugün ortaokul da veya lise de eline kitap alan bir kişi okuduğundan hiçbir bok anlamıyor ve sıkılıyor! anlamamasının ve sıkılmasının sebebi kendisinin salaklığı mı ? hayır ! anlamıyor , çünkü o kitap o kişiye göre yazılmamış. halk’a göre yazılmamış.

kitaplar saray’a göre yazılır. loca’lara göre yazılır. halk’a göre yazılmaz. işte shakespeare de bunun en büyük örneklerindendir. kendisi başlı başlına saray’ın yardakçısıdır. o yüzden gözümde zerre değeri yoktur.

gerçek usta bana göre baudelaire’dir. bukowski dir. çünkü bu adamlar sokağı yazmışlardır. halkı yazmışlardır. kraliçeleri değil , orospuları yazmışlardır. kralları değil ayyaşları yazmışlardır. hergün sokak ta gördüğünüz şeylerin sanatını yapmışlardır. bu yüzden büyüktürler.

bir resime baktıklarında bir simitçi ile bir fabrikatörün çıkardığı anlam aynı ise ; işte o resmi çizen adam bana göre sanatçıdır. bunun dışında yapılan her eser , loca içindir. ortam içindir. prim içindir.

kısacası shakespeare gözümde adam bile değildir.

1 yorum:

inhibiteur dedi ki...

35 katlı evinin deniz gören kış bahçesinde oturup, havyar&şarap ikilisine coşarak kitap yazan ve bu kitaplarda boktan aşk destanlarını devrik cümleler kurarak anlatan tüm "yazar" kisvesi altındaki insanların bir odaya kapatılarak zyklon b ile yıkanmasını talep ediyorum. Sanat sokaktan beslenir. Bugün bir çöplük, insanlar hakkında saraydan daha çok döküman vericidir.